Black Friday 2019

20% på allt! 50% på utvalda varor! Upptill 70% rabatt!

Världen verkade ha stannat för att kretsa runt en enda sak. Att det var Black Friday-vecka, och att det erbjöds priser som man aldrig skulle få se igen.

Jag hade bestämt mig redan för någon månad sen att jag inte skulle spendera några pengar på Black Friday. Att jag inte skulle köpa något, oavsett hur bra priset var eller hur mycket jag än behövde det. Visst, om jag verkligen behövde det kunde jag få köpa den senare, men inte under Black Friday-helgen eller Cyber Monday eller någon annan av de dagarna som erbjöd “galet låga priser”.

För något år sedan introducerades jag till produktivitetens värld och självutveckling, och därefter har mitt intresse endast växt. In i den kategorin faller även minimalism. Jag är ingen minimalist och det är ett ämne som jag kommer skriva mer om senare men det är ett koncept som jag försöker applicera mer in i mitt liv. Medvetenhet om mina tankar. Medvetenhet om vad jag vill köpa och varför jag vill det. Att vi de senaste åren har ökat tempot på vår konsumtion är enligt mig inte hållbart. Det var därför jag valde aktivt att inte delta i Black Friday. Sedan kommer jag inte stoppa andra från att handla eller hata på de som gör det. Jag vet att för vissa är det den enda dagen de har råd att köpa julklappar till familjen, och för det vill jag inte ge någon skuldkänslor. Det som jag önskar är att om folk skulle stanna upp en stund för ett ögonblicks medvetenhet.

Jag var väldigt nära att själv falla för det. Min inkorg översvämmades av mejl från ställen där jag inte ens visste att jag var registrerad, alla desperata över att få min tid och mina pengar. 70% rea på en webbhotell var det som nästan lyckades förföra mig. Nästan. Nördigt? Ja, jag vet, men det var inte något som jag förväntade mig att jag skulle få reklam för. Kläder, smink, hudvård, visst kan jag uppskatta sådant, men jag var redo att säga nej. Fast när jag erbjöds att spara hundralappar på en tjänst som kunde hjälpa mig utveckla min egna personliga hemsida? Jag erkänner att jag var lockad. Dock lyckades jag stoppa mig själv genom att verkligen fundera över om det var något som jag behövde. Om det var något som var värt att bryta mitt löfte för? Att gå emot mina egna värderingar, vad för sorts person hade det gjort mig? Nej, jag stod emot. Kan låta överdramatiskt men det var inte lätt, dock lyckades jag med det. Kanske är det för mycket att dyka in så djupt i ett koncept som handlar som att köpa saker på rea, ändå hade det gått att bryta ner det ämnet ännu mer. Varför handlar folk? Vad är det som man försöker uppnå vid shopping? Är den materialistiska saken och dopaminkicken som man får ett sätt att dölja andra brister och känslor? Hm, märks det att jag är intresserad av psykologi? I vilket fall tror jag att detta kommer vara ett ämne som dyker upp igen. Det som jag vill ha sagt är att jag tror att för att kunna minska det spontana köpandet så är medvetenhet ett bra första steg åt rätt riktning.

Slutligen en liten påminnelse både för mig själv och till andra: om du planerar att köpa något på nästa Black Friday, skriv ner det i förväg och köp i så fall bara det. Och fråga dig själv först om du verkligen behöver det.

Love people and use things, because the opposite never works.

The Minimalists

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s